„Inni, ale tacy sami” – Czeczeni w Jedwabnem

taniecmale1

Z inicjatywy Stowarzyszenia w Jedwabnem odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu „Inni, ale tacy sami”. Wydarzenie poświęcone zostało kulturze islamu.

 

Mieszkańcy Jedwabnego mieli okazję spotkać się z Czeczenami mieszkającymi w Polsce oraz szajchem Achmedem Saramowiczem. Wspólnie przygotowywano kaukaskie przysmaki – czepalgasze – rodzaj jadanych w tamtej części świata placków oraz chałwę.

 

saramowiczmale1O zasadach islamu natomiast opowiadał Andrzej Achmed Saramowicz. Jest on absolwentem Queensland Institute of Natural Science w Australii. Prowadzi Szkołę Nauk Sufich w Warszawie, udziela instrukcji w dziedzinie medytacji i praktyk sufickich.

 

Uczeń Grandszajcha pięciu ścieżek sufickich, Szajcha al-Tariqa Hazrata Azad Rasoola z Indii. Jest autorem artykułów, tłumaczeń i redaktorem książek Spotkania z mistrzem sufi. Przewodnik po współczesnym sufizmie oraz W stronę serca. Przebudzenie na ścieżce sufich.

kuchniamale

 

Spotkanie w Jedwabnem zakończył pokaz tańców czeczeńskich oraz wystawa fotografi Marka Maliszewskiego „W połowie drogi…” przedstawiająca mieszkających w Łomży Czeczenów.

 

 

 

 

 

Czeczenia od kuchni:

MANTY – tradycyjne kaukaskie pierogi

Składniki:
Ciasto: 50 dag mąki pszennej, ciepła woda, pół łyżeczki soli
Farsz: 50 dag mielonego mięsa wołowego lub baraniego, 2 średnie cebule, czarny pieprz, majeranek, sól, odrobina chilli
Sos: cebula, marchewka, czerwona papryka, pomidor, sól, pieprz, liść laurowy, majeranek

mantymalePrzygotowanie: Surowe mięso zmiel razem z cebulą, dodawaj przyprawy oraz sól. Stwórz jednolitą masę i gotową odstaw na ok. 10-15 minut. Mąkę wymieszaj z wodą i solą, zrób ciasto średniej twardości. Rozwałkuj je na duże cienkie, ok. 3 mm placki. Pokrój je w kwadraty o wymiarach 8 cm na 8 cm. Na każdy kwadrat nałóż farsz i zlep rogi, by w tej sposób stworzyć „sakiewkę” wypełnioną farszem. Gotuje je na parze.
Warzywa pokrój w paski i usmaż je na maśle, aż będą miękkie. Pod koniec smażenia dodaj świeżego pomidora lub łyżeczkę koncentratu pomidorowego i przyprawy. Manty podawaj z sosem.

CHAŁWA

 

Składniki: 50 dag mąki pszennej, 5 jajek, pół łyżeczki sody, 1 litr miodu, olej

Przygotowanie: Mąkę, jajka i sodę wymieszaj tworząc jednolitą, dość twardą masę. Całość wałkuj na cienkie placki. Z placków wytnij paski długości 2-3 cm, o grubości kilku milimetrów. Każdy pasek pokrój na mniejsze kilkumilimetrowe paski. Usmaż na głębokim oleju, na rumiany kolor. Odcedź. W oddzielnym garnku ugotuj miód (najlepiej sztuczny). Mieszając cały czas dodaj pokrojone, usmażone ciasto. Gorące paski z miodem ułóż na talerzu tworząc kopiec.

Polecamy: do gotującego miodu dodaj rodzynki, słonecznik oraz orzechy.