BEGIN:VCALENDAR VERSION:2.0 PRODID:-//Stowarzyszenie im. Jana Karskiego - ECPv4.5.2.1//NONSGML v1.0//EN CALSCALE:GREGORIAN METHOD:PUBLISH X-WR-CALNAME:Stowarzyszenie im. Jana Karskiego X-ORIGINAL-URL:https://jankarski.org.pl X-WR-CALDESC:Events for Stowarzyszenie im. Jana Karskiego BEGIN:VEVENT DTSTART;TZID=Europe/Warsaw:20191124T140000 DTEND;TZID=Europe/Warsaw:20191124T170000 DTSTAMP:20240910T011120 CREATED:20191001T065417Z LAST-MODIFIED:20191001T065417Z UID:6292-1574604000-1574614800@jankarski.org.pl SUMMARY:Kuchnia Żydów aszkenazyjskich i sefaradyjskich 1 DESCRIPTION:Wydarzenie w ramach cyklu warsztatów "ABC judaizmu i kultury żydowskiej". Obowiązują zapisy na www.jankarski.org.pl/abc\n\nPodczas dwuczęściowych warsztatów\, prowadzonych przez Szoszanę Keller\, uczestnicy zostaną wprowadzeni w świat kuchni dwóch największych grup żydowskich. Jeśli warsztaty spotkają się z zainteresowaniem\, będziemy kontynuować je w kolejnym roku. Tematy spotkań w listopadzie i październiku przedstawiają się następująco:\n\n1. Kuchnia Żydów aszkenazyjskich\n– ogólne zagadnienia dotyczące koszerności ( czystość rytualna) w kuchni Żydów aszkenazyjskich\n– ogólna charakterystyka oraz wpływy kuchni lokalnych m.in. polskiej\, rosyjskiej\, litewskiej itd.\n– omówienie oraz przepisy na najbardziej charakterystyczne potrawy takie jak czulent\, kugel\, chała.\n– warsztaty praktyczne\n\n2. Kuchnia Żydów sefardyjskich\n– szersze omówienie zasad koszerności w kuchni sefardyjskiej\, różnice pomiędzy Szulchan Aruch Rabina Josefa Karo ( Bejt Josef)\, a komentarzem Mapa rabina Remu z Krakowa.\n– wpływ kuchni regionalnych m.in. arabskiej\, hiszpańskiej\n– omówienie oraz przepisy na najbardziej charakterystyczne potrawy\n– warsztaty praktyczne\n\nLiczba miejsc: max. 20 osób. URL:https://jankarski.org.pl/wydarzenie/kuchnia-zydow-aszkenazyjskich-sefaradyjskich-1/ LOCATION:Planty 9 ATTACH;FMTTYPE=image/png:https://jankarski.org.pl/wp-content/uploads/2019/10/kuchnia.png END:VEVENT END:VCALENDAR