Zapowiedzi
- To event minęło.
Kuchnia Żydów aszkenazyjskich i sefaradyjskich 1
24 listopada 2019 @ 14:00 - 17:00
Wydarzenie Nawigacja
Wydarzenie w ramach cyklu warsztatów „ABC judaizmu i kultury żydowskiej”. Obowiązują zapisy na www.jankarski.org.pl/abc
Podczas dwuczęściowych warsztatów, prowadzonych przez Szoszanę Keller, uczestnicy zostaną wprowadzeni w świat kuchni dwóch największych grup żydowskich. Jeśli warsztaty spotkają się z zainteresowaniem, będziemy kontynuować je w kolejnym roku. Tematy spotkań w listopadzie i październiku przedstawiają się następująco:
1. Kuchnia Żydów aszkenazyjskich
– ogólne zagadnienia dotyczące koszerności ( czystość rytualna) w kuchni Żydów aszkenazyjskich
– ogólna charakterystyka oraz wpływy kuchni lokalnych m.in. polskiej, rosyjskiej, litewskiej itd.
– omówienie oraz przepisy na najbardziej charakterystyczne potrawy takie jak czulent, kugel, chała.
– warsztaty praktyczne
2. Kuchnia Żydów sefardyjskich
– szersze omówienie zasad koszerności w kuchni sefardyjskiej, różnice pomiędzy Szulchan Aruch Rabina Josefa Karo ( Bejt Josef), a komentarzem Mapa rabina Remu z Krakowa.
– wpływ kuchni regionalnych m.in. arabskiej, hiszpańskiej
– omówienie oraz przepisy na najbardziej charakterystyczne potrawy
– warsztaty praktyczne
Liczba miejsc: max. 20 osób.